Frukost- en mycket god vana


Att äta frukost ger många fördelar. Den gör dig skärpt,, håller sötsuget borta och får dig på gott humör.

Att hoppa över frukosten är ett vanligt misstag och absolut inte bra, de vet nog de flesta vid det här laget. Efter nattens fasta behöver glukosnivån i blodet öka för att hjärnan skall få energi. Utan energi fungerar inte hjärnan så bra som den skulle kunna fungera. Uppfattningsförmågan och reaktionsförmågan är nedsatt. Det tar också längre tid att minnas saker och ting.
Att hoppa över frukosten i tron att det gör dig smalare är inte den rätta vägen. Många överviktiga startar en ny bantningskur genom att inte äta frukost. Faktum är dock att de flesta äter färre kalorier, totalt sett under dagen, om de äter en näringsriktig frukost. Utan frukost får man lättare ett oregelbundet matintag och måltiderna kan bestå av olämplig mat som ger mycket kalorier. Det är ju så mycket svårare att motstå kakfatet eller nötskålen om magen är tom och blodsockret lågt.

Frukosten är alltså dagens viktigaste måltid. I måndags lyssnade jag på radion och hörde om en forskare som menade på att frukosten bör täcka ca 40% av dagsintaget av mat. Då minskar sötsuget och även småätandet enligt honom.
Sagt och gjort, så har jag nu provat detta i 4 dagar och vet ni vad, han hade nog så rätt man kan ha!
Viktigt är också att äta ofta men i mindre portioner. Det ska helst inte gå mer än 3 timmar mellan varje måltid för då ökar risken för att man återfår sötsugen.
En rejäl frukost ska innehålla mycket fiber och kolhydrater samt ett lågt innehåll av fett. .
En frukost som innehåller mycket kolhydrater hjälper även till att fylla på kolhydratlagret i musklerna. Med välfyllda förråd kan man få kraft att exempelvis cykla till jobbet. Bra kolhydrater får du genom att äta, flingor, müsli, bröd, mjölk, gröt och frukt. 
Fil med Kellog´s All Bran, macka och en frukt och ett glas juice är för mig den ultimata frukosten. Ett tips om man har problem med att äta frukost direkt när man har gått upp är att vänta en stund. Man kan äta den när man kommit till jobbet eller gå en prommenad innan så man hinner vakna till och känna sig hungrig.
Ofta är det svårt att hålla tiderna när man är iväg och då kan det vara bra att ha lite frukt med sig eller kanske lite sötmandlar att gnaga på.

Puss Malin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0